Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2011 21:10 - КОСА
Автор: zelas Категория: История   
Прочетен: 20602 Коментари: 43 Гласове:
21

Последна промяна: 11.02.2011 15:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Посвещавам на Митака

Съвремието ни учи, че прическата е въпрос на лични предпочитания, въпрос на мода или удобство, и как хората носят косата си е само козметичен проблем. Обаче ако погледнем назад в историята ще забележим един любопитен факт - мъже и жени са имали дълги коси. А при мъжете брадата се е смятала на признак за възмъжаване и най-вече на помъдряване. На всеки е познат израза "белобрад мъдрец".

Какво е истинското значение на косата и защо въпреки, че ние упорито я стрижем тя настоява да расте дълга?

По време на Виетнамската война, специални разузнавателни части от американската армия изпратили експерти, да търсят талантливи скаути в индианските резервати. От книжките за индианци знаем за тези талантливи млади войни, обучени да се движат безшумно през неравен терен и да "надушват" противника. След много уговорки и мазни обещания успяли да запишат някои от тези индиански разузнавачи в армията.

imageЗабелязали обаче нещо много странно - щом ги изкарали от резервата, те мистериозно загубвали изключителните си способности. Не се отличавали с нищо повече от останалите войници.

Сериозни жертви и неуспехите в изпълнение на задачите, накарали правителството да направи проучване, и ето какво установили.

На въпрос за неспособността да изпълняват задачи по-старите индианци отговорили, че след като косата им е била постригана в тон с правилата в армията, те вече не могли да уловят "мисълта" на врага, нямали достъп до "шестото си чувство", "интуицията" им вече не била надеждна.

Изследователите препоръчали да се наемат повече инди
ански разузнавачи, като им позволили да запазят косата си дълга. Тестовете провели по двойки - един с дълга и един с къса коса. Всеки път индианецът с дълга коса постигал най-високи резултати. А този с къса коса,  дори преди това е постигал най-високи резултати, се нареждал след този с дълга коса.

Ето един примерен изпит:

Новобранецът спи в гората. Въоръжени "враг" се приближава до спящия мъж. Дългокосият човек се събужда от съня си със силно чувство за опасност много далеч преди врагът да е близо, много преди каквито и да е звуци за приближаването му да може да се чуят.

Така че в крайна сметка изследването препоръчало всички индийски разузнавачи да бъдат освободени от военни прически. В действителност, изисквали те да си поддържат косата дълга и в добро състояние.

Носенето на пера втъкнати в косата при американсите индианци може лесно да се обясни, като удължения на косата, тъй като структурата на космите в перата е подобна на косата.
 
Най-добрите от всички индиански разузнавачи, са от племето апачи. Движат се предимно пеша, ще продължат да вървят пеша по следата, дори и ако конят им да умре от умора. Няма спасение. Днес, апиши разузнавачи все още се използват от полицията да проследяват загубени нелегални имигранти в пустините в югозападен САЩ.

Дългата коса за американските индианци символизира силата на духа им. Те вярват, че колкото по-дълга косата, толкова по-силен духа. Когато американските индианци са режели косата си, традиционно е било по време на траур или преди война. Отрязаната коса се предава церемониално в река - като част от земята, да се върне обратно там.

Може би най-яркият знак за значимостта на косата е скалпарането в тяхната култура. Те са вярвали, че чрез косата отнемат мъжествеността на врага. 

Изолиран културен феномен при индианците или нещо повече?

Сигурен съм, че в главите ви вече изникват образите на древните светии, пророци и мъдреци, които почти задължително са с дълги коси и дълги бради. Това се наблюдава във всички култури и религии по света.

Древните египтяни обезкосмявали цялото си тяло поради горещия климат и силно развитата хигиенна култура. Мъжете и жените са бръснели главите си и са носили перуки. Но въпреки това фараоните са държали да носят перуки пред публика!!! Освен това синът на Фараона традиционно е имал един кичур коса в центъра на главата му, която са носили на кок, подобно на българите. На никой друг не е било позволено да носят косата си по този конкретен начин!

Исус Христос е винаги изобразяван с дълга коса и брада, апостолите продължители на делото му са с дълги коси и бради. В Библията също е записано "Не режете косата от двете страни на главата и краищата на брадата си." Левит 19:27 Това забелязваме при римокатолическите монаси, където косата е обръсната като короната на главата, като останалата част от косата е като непрекъсната лента около черепа.

Поради традиция да не се изобразява Мохамед, не знаем как е изглеждал, но ако погледнем към ислямските свещеници ще забележим пак същото - дълги коси и бради.

В южна Америка забелязваме същото култура за носене на косата - естествена дължина, често вързана в плитка. В Австралия също.

imageИнтересното при Хиндуизма е, че макар голобрад Буда определено е изобразен с дълга коса, която даже е оформена в прическа "кок" като антена. В някои скулптори обаче е изобразен без коса. Но забелязваме, че монасите са остигани до кожа.

Повечето будисти имат дълга коса. Само тези, които решават да се отдадат на монашески живот си стрижат косата, защото е част от тяхната "униформа". Защо ли е така?

Отговорът на този въпрос намираме в самата прическа с "кок", който е бил наричан ушниша (Санскрит, उष्णीष). Ушнишата е триизмерен овал в горната част на главата на Буда, символизиращ статута му на духовния водач. От тук лесно можем да си обясним случая с монасите. С остригване на косата си те ознаменуват началото на пътя им към духовното извисяване.

Липсата на брада може да се обясни, с факта че както при индианците така и при индийците, лицевото окосмяване е слабо. Това е едно ясно доказателство, че те са знаели за истинското значение на дългата коса.

imageДревните българи също са носили косите си дълги и дори някои са имали са имали традицията да бръснат главите си но оставят един дълъг кичур отгоре, наречен "чумбас/чембас" или "кика". Чембас-кика и пера също носят и пеласгите - минойци. Даже и жените са носили кика. Киката е разположена точно върху епифизната жлеза, още наричана трето око. Изводът е повече от ясен.

Скалпирането индианците го заемат от испанците, а те от заселилите се при тях балкански готи, които са клон на скитите. Те са си украсявали юздите на конете със скалпове на врагове. Което ни дава индикация, че значението на косата като мъжественост и сила е бил разпространен на много места в Европа.

imageОбърнете внимание на прическата на един автентичен български селянин от 19-ти век. Дали е била само естетическа причината да се направи така?

В легендата за Самсон и Далила, Самсон казва на Далила, че той ще загуби силата ако загуби косата си. 

В средновековна Япония самураите отрязвали косата си, когато били победени. Днес сумо борци имат церемония "подстригване", когато се пенсионират! В Япония, рязане косата е символ на загуба на чест, много близък до Харакири (церемониално самоубийство на японски самурай, когато е опозорен или под смъртна присъда). И до днес някои японски момичета подстригват косата си, когато са с разбито сърце!

За изключително голямото значение на косата в различните африкански култури може да гледате видео накрая "Това не е просто коса".

И накрая, но не без своето значение, нека да не забравяме за косата по време на хипи движението през 60-те година на 20-ти век. Проблематика красиво представена във известния филм "Коса".

"Човек, който си реже косата е като дърво без листа" ~ Растафарска поговорка

Да видим как е при животните

imageКосата е една от определящите характеристики на бозайниците. По принцип животните използват мустаците на лицето като сензори за различни неща. На повечето е известен факта, че ако отрежете мустаците на кучето това нарушава обонянието му. Според мен тук става въпрос за нещо абсолютно индентично с индианците, кучето загубва способността си да "надушва" следата буквално, но и преносно - нарушава му се шестото чуство. 

Мравките възприемат миризмите с дълги и тънки пипала. С тази двойка антени те приемат информация за посоката и силата на аромати. Най-вероятно, окосмяването на лицето при бозайниците е еволюционно развитите антени, които наблюдаваме при насекомите.

Всички знаем че овцете са склонни към стадно поведение и се подчиняват лесно. Дали това не е свързано с факта, че биват често подстригвани? А войниците?

През 1975 г. Китайските власти разпореждат евакуацията на Хайченг (Haicheng), град с един милион души, само няколко дни преди трус от 7,3 по скалата на Рихтер. В резултат само малка част от населението е било наранено или убито. Ако градът не е бил евакуиран, е изчислено, че броят на смъртните случаи и нараняванията е можел надхвърлили 150 хиляди.

Прогнозата е направен посредством наблюдения на кучета, които са станали много притеснени и изнервени дни преди заметресението да се случи. Смеем да твърдим, че без козината и мустаците, тоест антените, на кучетата те едва ли щяха да "усетят" задаващото се земетресение. Разместаването на земни пластове води до промяна на електромагнитните полета, които няма как да се уловят от животните ако нямат тънки метални жици, каквито космите от козината им са на практика.

От кога започва масовото подстригването на косата при хората?

В ранните времена римляните носели косата си дълга, но след въвеждането на фризьорски салони през 300 пр. н. е., започнала практиката мъжете да се носят косата си къса. На Балканите по това време косата при мъжете и била обикновенно продстригвана късо. След 15-ти век "скубане" на космите особено при дамите от висшата класа достига до краен предел!

Като цяло се забелязва връзка между степента на урбанизация на една култура и тенденция на косата да е по-къса. Съвременният човек живее все повече далеч от природата и косата става все по-къса. В среда, в която на хората не им се налага да разчитат на интуицията си, те забравят за истинското значение на косата. Особено показателна е тази тенденцията в съвремието ни, когато дори и при жените, под натиска на феминистки идеи, става нормално да носят къса коса. 

А дали изискването за къса коса в армията е само от хигиенна гледна точка? Дали е случайно, че жените имат по развита интуиция и "шесто чуство" от мъжете, които обикновенно са с къси коси? Колко често сте забелязали хора със брада и дълга коса да бъдат агресивни. Образът на хулигана е обикновенно с много къса коса и гладко избръснат. Дали е случайно?

Всички си спомняме първото посещение в бръснарският салон, което почти за всички е било травмиращо, наблюдавайки как косата ни пада покосена на пода, чустваме сякаш губим част от себе си. За радост през трите месеца ваканция бяхме оставяни пак да си пуснем косата дълга и насладим напълно на свободата си. 

Косата като антена

От изложените факти и от така направените разсъждения до тук става ясно, че косата е много повече от украшение, мода или просто мъртъв издатък от тялото ни. Ролята и е изключително важна за живот в хармония с природата и с дугите хора. Съществува пряка зависимост между дължината на косата и способността на този човек да комуникира на едно по-високо ниво, енергийно.

Коса е най-металният елемент в тялото ни, и затова лесно се наелектризира. Косата е нашата антена за приемане и предаване на мисли по телепатичен път. Дългата коса е източник на кураж, сила и мъжественост.

С дълга коса, която работи както трябва, може да се уловим "мислите " и усетим лошо намерение у другите хора. Също така, дългата коса ни помага да предадем собствените мисли. 

Смазване на косата със зехтин допълнително ще засили силата на косата. Той помага на електромагнитните енергии, които предават и увеличават напрежението в косата. Плюс това прави косата блестяща и здрава. Друг малко известен факт е, че мъже с брада имат по-здрави зъби.

Като неизменна част от нашето тяло косата има своя определена функция, която обаче е била забравена. С излизането ни от ерата на материализма, косата ще възвърне тази си роля и хората ще се приближат малко по-близо до майката Природа. Да развеем гриви като свободни хора.

Flow it, show it
Long as God can grow it, My HAIR!





Гласувай:
21



1. d3bep - Хубаво е, ама не ми се вярва. Точно ...
07.02.2011 21:22
Хубаво е, ама не ми се вярва.
Точно египетските жреци, прочути като магове и хора със свръхестествени способности, са се стрижели до голо.
И ако египтянинът е бил далече от природата, здраве!
За гражданите не е било непременна практика.

А манталитетът за дългите коси и бради е на евреите.
Според Манетон при изхода ядосаният Мойсей направил "законодателна инверсия".
Всичко, коеот е закон в египет, станало за евреите обратното.
Пуснали си коси и бради, спрел ида се къпят, изклали жертвените животни, разрушили олтарите...
И каот се замислиш.. фактически това се получава, дори и да не е бил това мотива.

Всичките християнски и мюсюлмански светии и пророци са всъщност последовател ина тоя манталитет: на старозаветните....

Другите брадолюбци са били елините. И те са косати и брадати.
Пестят пари от берберин, да не ги ощети някой.
Няма логика, Зелас, то по тая логика дай да не си режем и ноктите....

A племето е вероятно Апачи. Има Апачи и Апахи, не и апаши :)
Дългит коси са им маянско наследство...
Но тея следотърсачески способности ги "придобиват" като губят градовете си и почват да живеят в джунглата.
цитирай
2. zelas - Прав си. От Египет по-високо нема! ...
07.02.2011 21:31
Прав си.

От Египет по-високо нема!
От евреите и гърците по-лоши и по-мръсни нема, а от всички християнски и мюсюлмански светии и пророци по-глупави нема, та нема!

Седни си - отличен шест! :)))
цитирай
3. d3bep - Ми отговора е прост, апашо :) П...
07.02.2011 21:37
Ми отговора е прост, апашо :)
Пусни си дълга коса и почвай да душиш наоколо.
Бодни си и две пера....
цитирай
4. zelas - Ми отговора е прост, апашо :) П...
07.02.2011 21:44
d3bep написа:
Ми отговора е прост, апашо :)
Пусни си дълга коса и почвай да душиш наоколо.
Бодни си и две пера....


Забравих да добавя ... от Стефана по-умен нема! :))
цитирай
5. d3bep - Па, както казват египтяните, имам ...
07.02.2011 21:46
Па, както казват египтяните, имам пера на главата :)
Извинявай че изказах мнение. Няма да се повтори.

Все пак си оправи името.
Апаши е професия, а не етнос.
На апашите и да им трябват дълги коси, си ги режат, да не ги закачат...

ПП. Аха!
цитирай
6. zelas - Извинявай че изказах мнение. Няма ...
07.02.2011 21:54
d3bep написа:
Извинявай че изказах мнение. Няма да се повтори.

Все пак си оправи името.
Апаши е професия, а не етнос.
На апашите и да им трябват дълги коси, си ги режат, да не ги закачат...

ПП. Аха!


Ти мнение си добре дошъл да изказваш ама доста абсолютизираш египтяните, което прави мнението ти силно субективно. Разбираш ли?

И да ти е минавало през ума, че може би просто им е било много горещо да носят дълги коси?

Но въпреки това фараоните са държали да носят перуки!!! Освен това синът на Фараона традиционно е имал един кичур коса в центъра на главата му, която са носили на кок, подобно на българите. На никой друг не е било позволено да носят косата си по този конкретен начин!

А за апачите, благодаря! ;-)
цитирай
7. d3bep - Мисля, че нещо доста почнах да ви ям ...
07.02.2011 22:05
Мисля, че нещо доста почнах да ви ям по другите култури ,за да се каже че абсолютизирам египтяните(като повече от евтино оправдание)... Разбирам да видях п о- подготвени по другите култури, та да ме съдят за шовинизъм, ама...
Моето се нарича избор, твоето - предубеждение.

Мога да седна да обяснявам защо египтяните са за предпочитане, но както се вижда, на хората в един момент почва да им доскучава и да си търсят други забавления, а на вас сигурно 10 пъти съм ви казал и не се е разбрало :)

А аз нямам сведения и маите да са използвали косата за нещо по различно от държач на украшения за глава и самата тя - украшение.
Изобщо няма съменние ,че украшенията на късните индианци не са антени, а наследство от пищните украси за глава на маите, при които колкото ти е по - натруфена главата, толкоз по - важен чичка си....

В митовете на маите например могъщият Сипакна си отрязва косата, за да излъже и убие четиристотинте момчета... Няма никакви последствия за него. Напротив даже, по страшен е.
Изпада в директен противовес с твоето твърдение за индианците.
Има и мит за сътворениеот на човека, в повечето чаркове влагат смисъл, косата му я правят "да е красива".

Така по - добре ли е ?
цитирай
8. zelas - Ти по-добре прочети какво ти писах ...
07.02.2011 22:09
Ти по-добре прочети какво ти писах за египтяните, щото се оказва, че не си информиран. И освен това ти препоръчвам да прочетеш какво добавих в статията за японците.

И не ме разбирай погрешно, мненията ти са винаги ценени и много често си прав, този път обаче май е изключение.
цитирай
9. d3bep - За кое пък за египтяните си ме про...
07.02.2011 22:19
За кое пък за египтяните си ме просветлил в статията ?Че са носели перуки?
Мда, по време на светски прояви.

По време на свещенослужение:
http://www.livius.org/a/2/egypt/egyptian.jpg
Те затова са се и бръснел иизобщо. А тъй акто навън не им расте коса, ползват перуки. Има и втора причина, н отя е дълга за обяснение.

И как точн оси представяш перуката като антена в мозъка? Айде ,да кажем че с косата на отделният човек има все още някакъв минимален шансс и връзка с нервната система....

За неинформираност аз мога още да те блъскам, наприемр за скалпирането и доста други обичаи, ама дай да не се почваме така. После не съм убеден че знаеш за какво говориш.
цитирай
10. d3bep - Що се отнася до японците, при тях ...
07.02.2011 22:22
Що се отнася до японците, при тях говорим не за самата коса, а за ритуалната прическа, която поддържат цял живот с едни каменни възглавнички. За тях косата е символ, а не приложение.
Става дума разбира се за самураите, не за селяните.
цитирай
11. zelas - И как точн оси представяш перуката ...
07.02.2011 22:23
d3bep написа:
И как точн оси представяш перуката като антена в мозъка? Айде ,да кажем че с косата на отделният човек има все още някакъв минимален шансс и връзка с нервната система....


Перуки са носили защото са отдавали значение на косата по принцип, а естествена коса по всяко време е била непрактична поради климата.

А освен това защо реши че те трябва непременно да знаят всичко? Ето показах ти, че не са съвършени - това може само да ти е полезно - идолите са вредни.
цитирай
12. sande - Темата е връло интересантна, а разговора е много забавен, кефи ме ...
07.02.2011 22:25
Зелас е надушил много интересна следа, продължете ...

Сикхите в Индия никога не си подстригват косите, навиват ги като чалма, виждали сте ги в реката Ганг когато се къпят ритуално. Косата може да стигне метър - два.
Даже в казармата като войници им е разрешено да си носят косите по този начин.
Сигурно има обяснение за тази особеност на сикхите, но аз не я зная(
цитирай
13. zelas - Що се отнася до японците, при тях ...
07.02.2011 22:26
d3bep написа:
Що се отнася до японците, при тях говорим не за самата коса, а за ритуалната прическа, която поддържат цял живот с едни каменни възглавнички. За тях косата е символ, а не приложение.
Става дума разбира се за самураите, не за селяните.


Във всички изброени случаи косата е символ и зад ВСЕКИ символ се крие значение/приложение.

Разбирам, че си малко шокиран и не можеш да го възприемеш веднага, но преспи го, както се казва.

Поздрави
цитирай
14. zelas - Сикхите в Индия никога не си подс...
07.02.2011 22:28
sande написа:
Сикхите в Индия никога не си подстригват косите, навиват ги като чалма, виждали сте ги в реката Ганг когато се къпят ритуално. Косата може да стигне метър - два.
Даже в казармата като войници им е разрешено да си носят косите по този начин.
Сигурно има обяснение за тази особеност на сикхите, но аз не я зная(


Санде, обяснението във всички култири е едно и също - косата не е просто коса!!!

Радвам се, че си заинтригуван!
цитирай
15. sycamine - Но тук в гадната цивилизация воняща ...
07.02.2011 22:40
Но тук в гадната цивилизация воняща на изгорели газове и макдоналдс си се представи с дълга коса и изострено обоняние. Това ще се приеме добре от хората, които са решили да живеят близо до природата. Има такива, които го правят, но все още си носят косата къса.

d3bep ме скъса от смях
цитирай
16. d3bep - Санде, обяснението във всички ...
07.02.2011 22:46
zelas написа:

Санде, обяснението във всички култири е едно и също - косата не е просто коса!!!

Аз ще го преспя, но... И ти преспи.
Не бих бил толкова уверен.

Как е в будизма и шинтоизма, религиите на япония например?
И на голямата част от Азия.

Защо вземаме битангите за пример за духовност и природно ориентиран живот?
цитирай
17. zelas - За будизма вече писах!
07.02.2011 22:48
За будизма вече писах!
цитирай
18. d3bep - За будизма вече писах! Вярно, ...
07.02.2011 22:51
zelas написа:
За будизма вече писах!

Вярно , само че под името "индуизъм".
Различни неща са. Особено в Япония.

А теорията ти предполага по - висока степен на монашество да върви с все по - голяма коса.
Което, не е вярно.
цитирай
19. sparotok - чембас
07.02.2011 22:52
Пламене, като носители на чембас-кика и пера трябва да добавиш и пеласгите -минойци.

http://www.minoanatlantis.com/pix/Minoan_Fisherman_Fresco_Art_650px.jpg


http://www.minoanatlantis.com/Fine_Art_Gallery.php

Даже и жените са носили кика

http://www.crocusbank.org/WebImages/Saffron%20gatherers%20appear%20in%20Minoan%20frescos%20on%20the%20island%20of%20Santorini%20in%20the%20Aegean%20Sea.%20See%20History%20of%20saffron.gif

http://www.students.sbc.edu/drahman08/images/2.unknown%20minoan%20painting.jpg

http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Minoan_frescos


цитирай
20. sparotok - скалпиране
07.02.2011 22:57
Скалпирането индианците го заемат от испанците, а те от заселилите се при тях балкански готи, които са клон на скитите. Те са си украсявали юздите на конете със скалпове на врагове.
цитирай
21. dolsineq - Някъде бях прочела, че чрез косата ...
07.02.2011 23:00
Някъде бях прочела, че чрез косата се осъществявала връзката ни с космоса. Може и шега да е, знам ли? :)
цитирай
22. zelas - Скалпирането индианците го заемат ...
08.02.2011 00:54
sparotok написа:
Скалпирането индианците го заемат от испанците, а те от заселилите се при тях балкански готи, които са клон на скитите. Те са си украсявали юздите на конете със скалпове на врагове.


Много полезни допълнения, Павле. Благодаря.
цитирай
23. zelas - А теорията ти предполага по - висока ...
08.02.2011 01:30
d3bep написа:
А теорията ти предполага по - висока степен на монашество да върви с все по - голяма коса. Което, не е вярно.


Искаш да кажеш не е във тон с това което си чел, а не че не е вярно! ;-)

Повечето будисти имат дълга коса. Само тези, които решават да се отдадат на монашески живот си стрижат косата, защото е част от тяхната "униформа".

Широко разпространеното схващане, е че те го правят за да се освободят от суетата. Според мен не е само това , а израз на саможертва тоест желание за равитие.

Освен това не противореци с факта, че самият Буда има специална прическа наречена "ушниша", символизираща статут на духовния водач.

Ето го и известният Хсу Юн - http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hsu_yun2.jpg
цитирай
24. zelas - Исус Христос е винаги изобразяван с ...
08.02.2011 02:59
Исус Христос е винаги изобразяван с дълга коса и брада, апостолите продължители на делото му са с дълги коси и бради. В Библията също е записано "Не режете косата от двете страни на главата и краищата на брадата си." Левит 19:27 Това забелязваме при римокатолическите монаси, където косата е обръсната като корона на главата, като останалата част от косата е като непрекъсната лента около черепа.
цитирай
25. анонимен - ....Елица
08.02.2011 09:27
Я,каква интересна тема-значи затова аз станах
толкова интуитивна-защото си пуснах по-дълга
косата-косата като антена за улавянето на вибра-
циите,излъчващи другите...
Ами мъже,затова носете си косите дълги,пуснете си
бради-идва все пак Св.Валентин и осми март-тъкмо
да уловите настроенията на любимата-това в рамките на
шегата-темата е достатъчно интересна и интригуваща...
А защо тибетските монаси ходят с обръснати глави?
Слави Трифонов затова е с гола глава-да не улавя отрицателните
честоти,разпръскващи се около него-аз пак ще чета иобмислям
написаното-поздрави
цитирай
26. d3bep - В търсенето на истината всеки е сам ,значи истината е субективна и не съществува....
08.02.2011 11:41
sparotok написа:
Скалпирането индианците го заемат от испанците, а те от заселилите се при тях балкански готи, които са клон на скитите. Те са си украсявали юздите на конете със скалпове на врагове.


Аз ако бях щях веднага да го обясня с популярният ацтекски год Ксипе Тотек(в превод - НАШИЯТ ОДРАН ГОСПОДАР), бог на зараждащата се природа, в чиято чест се деряли пленници от чужди племена и даже има официални празници.

Документирано е че индианците му носели човешки кожи и даже жреците се обличали с човешки кожи, а испанците се дивели на тоз гяволък...

http://www.davidson.edu/academic/anthropology/ant356/Sah_xiu02_Tlacaxipehualiztli.jpg
http://www.corbisimages.com/images/67/E893A018-353B-4633-886E-47D5E8B1B547/SF4794K.jpg
На картинка А едва ли трябва да обяснявам дрането, на Б странно облеченият млад господин носи човешка кожа ,кояот като поостарее се подарява на Ксипето , пълна със слама. Лицето испанец едва ли не сте го видели.

Познат още като Йопи при п о- древните, Камакстли, има дори и женска версия в лицето на Ксилонен Чикометоатъл, Ксипе Тотек всъщност представлява "лошата еманация"(Маите имат също много богове, които свободно обедиянват като египтяните, без да ги противопоставят) на най - популярният бог в Америка въобще - "Димящото Огледало" Тескатлипока.... Всъщност говорим за най - почитания американски бог....

Но, на Спароток обяснението далеч по - ми хареса.
Макар че не съм сигурен дали трябва да избирам нещата в историята по това кое колко ми харесва :)
Поздрави!


цитирай
27. zelas - Имам чуството че тезата остава н...
08.02.2011 12:44
Имам чуството че тезата остава неразбрана - косата не е точно символ на духовност в рамките на една развита цивилизация, точно обратно, колкото по примитивно обществото толкова по-голяма роля косата играе, тъй като спомага за развитие на интуативността на хората. Нещо което животните практикуват всеки ден. Затова е забелязано, че животните "усещат" опасности като буря, земетресение, пожар и др.

Факта, че духовните хора обикновено имат дълга коса и брада е така, понеже духовността е свързана с приридата.

Ето Елица е схванала идеята много добре
цитирай
28. zelas - През 1975 г. Китайските власти р...
08.02.2011 13:07
През 1975 г. Китайските власти разпореждат евакуацията на Хайченг (Haicheng), град с един милион души, само няколко дни преди трус от 7,3 по скалата на Рихтер. В резултат само малка част от населението е било наранено или убито. Ако градът не е бил евакуиран, е изчислено, че броят на смъртните случаи и нараняванията е можел надхвърлили 150 хиляди.

Прогнозата е направен посредством наблюдения на кучета, които са станали много притеснени и изнервени дни преди заметресението да се случи. Смеем да твърдим, че без козината и мустаците, тоест антените, на кучетата те едва ли щяха да "усетят" задаващото се земетресение. Разместаването на земни пластове води до промяна на електромагнитните полета, които няма как да се уловят от животните ако нямат тънки метални жици, каквито космите от козината им са на практика.
цитирай
29. argilos - Интересна статия. Косата е орга...
08.02.2011 15:44
Интересна статия. Косата е органът, благодарение на който възприемаме това, което не бихме чули, видяли, или докоснали. Един от органите, допринасящ по негов специфичен начин за цялостно възприятие на околната среда, на нагласата и. Но между възприятието и усещането има разлика, или както Jung формулира, има енергетичен праг, който расте правопропорционално на активното умствено натоварване на човек, примерно през деня съответно целенасочената му дейност.
Възприетото се проявява, когато енергетичната блокада отпадне, т.е. в по-вечето случаи в съня.


Поздрави !
цитирай
30. zelas - Интересна статия. Косата е орга...
08.02.2011 16:26
argilos написа:
Интересна статия. Косата е органът, благодарение на който възприемаме това, което не бихме чули, видяли, или докоснали. Един от органите, допринасящ по негов специфичен начин за цялостно възприятие на околната среда, на нагласата и. Но между възприятието и усещането има разлика, или както Jung формулира, има енергетичен праг, който расте правопропорционално на активното умствено натоварване на човек, примерно през деня съответно целенасочената му дейност.
Възприетото се проявява, когато енергетичната блокада отпадне, т.е. в по-вечето случаи в съня.


Много добре казано, затова и в градовете и по принцип във високо развити материални цивилизации нуждата от функцията на този орган е отпаднала. Но за всеки, който иска да се върне към Майката Природа, косата би помогнала значително.
цитирай
31. solinvictus - Браво Зелас, мога да добавя инте...
08.02.2011 18:50
Браво Зелас ,мога да добавя интересни факти но съм пристрастен нали знаеш ...съвсем приятелски проучи кои римски императори (озиристи ,хаха)са носели бради...!
древни българи като казваш ,колко са?
цитирай
32. zelas - Браво Зелас, мога да добавя инте...
08.02.2011 19:36
solinvictus написа:
Браво Зелас ,мога да добавя интересни факти но съм пристрастен нали знаеш ...съвсем приятелски проучи кои римски императори (озиристи ,хаха)са носели бради...! древни българи като казваш ,колко са?


Райко, не се свенли ами казвай направо!
цитирай
33. d3bep - Райко: Па ти и от римски императори ли зе да ...
08.02.2011 20:01
Па ти и от римски императори ли зе да отбираш? След латинския....
Само че малко не си разбрал.
Римските бради са подражание на елинската традиция. На "философите". Брада кат философ.
За да подражават на умен елин, а не за да си подобряват нюха.

Точно поради това всички императори, занимаващи се с философия носят такива.
Юлиян, Аврелий.
Ама ти отде да знаеш тая подробност, Райкич, кво ти говори на тебе философията : ) Тва са книжки, а ти по собственото си признание не си папагал и не четеш книжки.... За да не се налага да ги повтаряш.
Видял си ги с бради, тва ти стига.
Ко беха кьосета, изводът щеше да е друг, респективно... Стига да има подходяща тема по форумите веднага ги мяташ...

Искаш ли тема баце?
Я глей сега:
Именник на българските царе, говори за петимата първооснователи на държавата:

"Тези петима князе управляваха от другата страна на Дунава 515 години с остригани глави."

Я кажи сега кои римски императори са кьосета, браткиш?
Мое да излезе неква закономерност... Приемрно ако и първите пет римски императора са кьосета...

Предстаяш ли си? Ко до Нерон сите беха кьосета... Начи кьосетата са директори.
Сега май ми идва на акъла, че първите 5 фараона са кьосета...
С китайските императори не ми се получи... Петия има мустаки! Тюх! Писюр!

Уф... Що ли ... :)
Айде, поздрави!
цитирай
34. zelas - Стефане, ти май още не с хващаш за ...
08.02.2011 21:03
Стефане, ти май още не схващаш за какво иде реч в тази статия. Това, че царе, императори и фараони са с голи глави само доказва тезата - за да си тиранин трябва да убиеш човешкото в себе си, започвайки с косата!

Поздрави
цитирай
35. solinvictus - д3бероф в испанския има ена думичка ...
08.02.2011 21:24
д3бероф в испанския има ена думичка която описва твоя случай :
payso-http://4.bp.blogspot.com/_7XVLm6uBpIE/TBvYWGhuVrI/AAAAAAAABmY/zCQ7zBcQpq4/s1600/payaso.jpg

Mi zelas не мога да ти поствам тука картинки ,понеже като кажеш на някой папагал и той почва да подскача край тебе я с елини,я с тюрки,я с прабългари се некакви измислени!
Видя ли колко просто го обяснява един ерудит :
философите(елински) били с чалми значи са правоверни на падишаха.хаха
баси!
цитирай
36. zelas - Mi zelas не мога да ти поствам тука ...
08.02.2011 21:32
solinvictus написа:
Mi zelas не мога да ти поствам тука картинки


Казвай какво искаш да кажеш щото гледам тезата да е погледната от всяка точка.
цитирай
37. get - Ми щом искаш ... от всяка една точка - Хм ?!
08.02.2011 21:43
zelas написа:
solinvictus написа:
Mi zelas не мога да ти поствам тука картинки


Казвай какво искаш да кажеш щото гледам тезата да е погледната от всяка точка.


При хасидите-хабадници, жените им по традиция си бръснат главите и носят перуки !

Второ информация получена по емпиричен път - Жените на чандала, които имат качества и да врачуват - Изпитват панически ужас, ако ги заплашиш че, ... ще им отрежеш косата !! - Питал съм ги защо това ? ... отговарят ми, че там се крие "силата им" и спират с обяснянията. Така че не можах да си изясня - какво точно имат в предвид - Там е женският чар пред мъжете ли ... силита да гадаят ... или и двете неща заедно ?

С желание да помогна !(не търсете расизъм) :):)

от Гет "чайника"
цитирай
38. zelas - Жените на чандала, които имат ка...
08.02.2011 21:51
get написа:
Жените на чандала, които имат качества и да врачуват - Изпитват панически ужас, ако ги заплашиш че, ... ще им отрежеш косата !! - Питал съм ги защо това ? ... отговарят ми, че там се крие "силата им" и спират с обяснянията. Така че не можах да си изясня - какво точно имат в предвид - Там е женският чар пред мъжете ли ... силита да гадаят ... или и двете неща заедно ?


Защо да е расизъм, много ценно си е допълнението, благодаря - ето пак имаме една примитивна култура, която отдава специално значение на косата и както при много други култури из целия свят

косата=силата
цитирай
39. zelas - Обърнете внимание на прическата на ...
11.02.2011 15:41
Обърнете внимание на прическата на един автентичен български селянин от 19-ти век. Дали е била само естетическа причината да се направи така?

http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Ioan%20B4.jpg
цитирай
40. анонимен - Мария
12.02.2011 03:49
Здравей! Попаднах случайно на този пост и се зачетох с интерес.
Относно това: "Киката е разположена точно върху епифизната жлеза, още наричана трето око. Изводът е повече от ясен." имам малка поправка. Там е хипофизата, а епифизата е няколко пръста по-надолу - скрита в дълбините на мозъка - точно между двете полукълба и над мозъчния ствол.
Обаче, хипофизата е прието да се нарича главният диригент, който командва всички останали жлези, а с това на практика и живота на човека... а пък под нея е епифизата - мястото на душата според Платон и други... та изводи могат да се правят наистина много. Също и от фолклора ни - например, когато се подстригва детенцето за пръв път, се запазва първият кичур косица и още други подобни обичаи и вярвания, но не ми се пише, че времето напредна много.
Айде, остани със здраве:)
цитирай
41. zelas - Здравей! Попаднах случайно на този ...
12.02.2011 13:21
Мария написа:
Здравей! Попаднах случайно на този пост и се зачетох с интерес.
Относно това: "Киката е разположена точно върху епифизната жлеза, още наричана трето око. Изводът е повече от ясен." имам малка поправка. Там е хипофизата, а епифизата е няколко пръста по-надолу - скрита в дълбините на мозъка - точно между двете полукълба и над мозъчния ствол.
Обаче, хипофизата е прието да се нарича главният диригент, който командва всички останали жлези, а с това на практика и живота на човека... а пък под нея е епифизата - мястото на душата според Платон и други... та изводи могат да се правят наистина много. Също и от фолклора ни - например, когато се подстригва детенцето за пръв път, се запазва първият кичур косица и още други подобни обичаи и вярвания, но не ми се пише, че времето напредна много.
Айде, остани със здраве:)


Здравей, това допълние за първата коса на детето е много ценно, не се бях сетил за него. Благодаря, ще го добавя в статията.
цитирай
42. анонимен - распродажа обуви ecco
20.10.2012 12:38
Как дела?Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://autoped.ru/user/Accoubbib/>черубино детская одежда интернет магазин </a> магазин кошельков <a href=http://forum.mobileweava.mobi/member.php?action=profile&uid=388847>купить платье китай </a> купить найк куртку <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>пошив платья цена </a> купить одежду адидас ... Успехов Вам!
-====-
<a href=http://info-kamagra.com/>beli Kamagra malaysia </a> - About Kamagra for Man :.Cheap Kamagra online UK Oral Jelly .:<a href=http://kamagra-now-online.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly review usa sildenafil citrate </a> - Kamagra Oral Jelly review milk
цитирай
43. анонимен - интернет магазины верхней недорогой одежды
22.10.2012 06:17
Привет Всем!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://smartx.kiev.ua/user/sathagospak/>очки </a> купить сумку на пояс <a href=http://samaracardio.ru/user/BoofZiriuff/>одежда лакосте интернет магазин </a> купить эротическое нижнее бельё <a href=http://travel-siberia.ru/user/IllizevelpMic/>магазин модной недорогой одежды </a> вязка платья ... Хороших Вам покупок!
-====-
<a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra suppliers Southern England </a> - Oral Jelly australia online Cheapest Kamagra :.Cheap fast Kamagra tablets and Jelly .:<a href=http://super-kamagra.blog.hr/>Online Ordering Kamagra Cheap without prescription </a> - Kamagra blue heart shaped tablet
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5800279
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930