Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2007 00:37 - Най-ценното
Автор: blagorodnik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 827 Коментари: 1 Гласове:
0



Амикол Малер Ротшилд бил умен и ловък банкер. При битката край Ватерло, изпратил свои наблюдатели за да му докладват за развоя на военните действия. В последните дни на битката му пратили по най-бързия начин съобщение за приближаващия разгром на Наполеон. Ротшилд бързо изпратил куриери до клона на банката в Лондон да разпродадат всички френски ценни книжа и да закупят английски, пруски и други. След известието за поражението на Наполеон, ценните книжа на Франция спаднали под 50%, а тези на Англия, Прусия и другите страни скочили неимоверно много. От тази борсова спекулация Ротшилд спечелил милиони. Впоследствие финансирал богати медни залежи в Буганвил, Соломоновите острови, които съдържали 500 милиона тона чиста руда и над 44 милиона смес от мед и злато.
Но дали това било най-ценното за него - богатството?
Амикол Ротшилд обичал да обикаля съкровищата си заключени в подземията на неговия дворец в Париж. Съкровищницата била изградена от стомана и бетон, херметично затворена със само един уникален ключ.
Един ден Ротшилд слязъл да се полюбува на новите златни монети на САЩ и забравил ключа на вратата. В съкровищницата имало десетки сандъци, пълни със златни монети и той им се радвал с часове. Най-после решил, че е време да намине през банката си за да види как върви бизнеса. С ужас установил, че забравил ключа от външната страна на вратата. Започнал да чука силно по вратата, да вика колкото може, но никой не идвал. Отчаян взел един лист хартия и написал: " Сега разбрах, че най-ценното за живота на човека е въздухът!"
Отсъствието на Ротшилд учудило персонала на банката и веднага съобщили в полицията. Било организирано усърдно издирване и предприети всички мерки да не бъде отвлечен от Париж за откуп. Но всичко било напразно. Никъде не бил открит. На следващият ден започнали да претърсват двореца му и когато стигнали до подземието видели ключа за вратата отвън. Бързо отворили и влезли.
Намерили Ротшилд паднал върху един от сандъците със златни монети, а до него бележката. Повикали лекар и той установил, че смъртта е настъпила от разрив на сърцето. Така завършил живота си един от най-богатите хора в света.
Преди 2000 години Спасителят на света е казал едни кратки и ясни слова: " Понеже какво ще се ползва човек, ако спечели целия свят, а живота си изгуби? Или какво ще даде човек в замяна на живота си?"




Тагове:   най,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobsun - Казал е още:
31.10.2008 17:52
".. Но събирайте си съкровища на небето, където ни молец, ни ръжда ги разяждат, и където крадци не подкопават, нито крадат." Матей 6:20
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: blagorodnik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 481022
Постинги: 134
Коментари: 526
Гласове: 4075
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031