Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2015 23:39 - Човек и военната машина
Автор: blagorodnik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2843 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Като заглавие нарочно избрах два антипода, но темата ще е за манипулацията в нейната най-чиста и най-разпостранена форма. 
Всяко общество в днешният свят, за да съществува нормално, има своите явни и прикрити методи за манипулиране, някои от които са общоизвестни като например медии, реклама, изборна пропаганда; други не толкова - религия, социална педагогика; трети са почти неизвестни и обичайно възприемани като вид учебен процес. Именно в последните манипулацията е в своята изкристализирана форма на проява. Наричат го процес на покръстване - от 3 до 12 седмична интензивна масирана програма за мозъчно промиване. Целта - унищожаване на идентичност, индивидуалност и преценка, сливане телом и духом с определена група. Губи се свободата, личният мироглед, с което отпада и личната отговорност. На преден план излизат безпрекословно подчинение, дисциплина и ред, колективно чувство от рода на братство. Начините "представляват апотеоз на психологическа манипулация от най-висш порядък, която е толкова последователна в своята успеваемост и толкова универсална, че често пропускаме нейната забележителност." "Основната цел на това индоктриниране е не толкова да даде на новобранците военни умения, а по-скоро да промени техните основни житейски ценности и пристрастия."*
От убийството на Авел от Каин до ден днешен предпочитано средство за решаване на проблеми е насилието, прилагането на сила. Манипулацията във всички форми е всъщност съзнателен акт за насилие над човешкият дух. Едно безропотно, лесно контролирано лице е за предпочитане пред съзнателна, отговорна личност в повечето организации, фирми и институции. Но човешкият дух не търпи външен натиск и признава само една форма на контрол, тази на себеконтрола. Всяко действие за подчиняване води до естествено противодействие и съпротива, била тя пасивна или активна.
Истинската, реалната свобода е в мисловния процес -Cogito ergo sum („Мисля, значи съм“)**, по известно като "Мисля, значи съществувам". Затова стремежът на всяка власт ползваща манипулация е: "Не мисли, а се подчинявай!" Дали това ще се осъществи зависи от самия човек, изборът е негов. Бог е вложил във всеки човек свещенното и ненакърнимо право на избора. Докато е жив, човек сам избира как да живее.

* "Войната.(Смъртоносната игра на човечеството). Гуин Дайър;стр.63
** Рене Декарт



Гласувай:
3



1. vandela007 - "Бог е вложил във всеки човек ...
08.01.2016 17:54
"Бог е вложил във всеки човек свещенното и ненакърнимо право на избора. Докато е жив, човек сам избира как да живее." - съгласна съм с това, което си написал и никак не съм на ясно как е възможно човек, който познава истината, да избере погрешния път и да си мисли, че е в правия (Бог да пази!).
Една религиозна писателка казва: „Шедьовърът на сатанинските измами е да кара хората да изследват и да гадаят за неща, които Бог не е разкрил и не е възнамерявал ние да разбираме.” Да изследваме и проповядваме (да фантазираме) за неща, които Бог не е разкрил и не е възнамерявал ние да разбираме, е страшно! Това е шедьовърът на сатанинските измами.
Друг религиозен писател казва, че в последното време много хора от ревност към Бога ще копнеят за специални преживявания с Него, за по-висока духовна чувствителност и под действието на емоционална възбуденост сатана ще им даде "такива преживявания”. Хората ще се заблудят, няма да заподозрат измамата и ще останат в заблудата си.
Ето два случая, когато хората са избрали да служат на Бога, но злият ги е отклонил и те не са усетили че са в пътя на другия...
Пак ще кажа: Бог да ни пази! Амин!
цитирай
2. blagorodnik - Мнозина отричат
08.01.2016 21:53
правото на избор като свободна изява на волеизлияние, но то си съществува! Амин.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: blagorodnik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 482444
Постинги: 134
Коментари: 526
Гласове: 4075
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930